Startside > Opskrift > Klassiske safranboller
print

Klassiske safranboller

Safranboller, luciaboller eller svenske lussekatter? De er lige lækre, uanset hvad man kalder dem. Vi giver dig en nem opskrift på dejligt saftige boller

Vidunderlig, varmende og velsmagende safran smagsætter og farvelægger de dejlige boller, der passer allerbedst til en kop gløgg eller svensk julemost. Her har de form som de klassiske lussekatter, men man kan naturligvis lave andre former. Du skal bare sørge for, at figurerne er nogenlunde lige store, så nogle af dem ikke får for meget i ovnen, mens andre ikke bages tilstrækkeligt længe. 

Vores opskrift på de lækreste luciaboller er uden fyld og uden kvark. 

Ingredienser

til 30 portioner
150  g smør
1  g safran
1  spiskefuld citronsaft
50  g gær
5  dl mælk
1   æg
1  dl sukker
½  tsk salt
12  dl mel
   Mel til baging
   Topping: 1 æg, rosin, sirup
   Sirup: 0.5 dl vatten + 0.5 dl sukker
Forberedelse
1 h + 1 h gæring + 15 min bagning i ovnen
Vanskelighed

Anbefalede produkter

Forberedelse

Trin 1:

Tag smørret ud, og lad det få stuetemperatur.

Knus safranen i en morter, og tilsæt lidt citronsaft. Lad det trække. Opløs gæren i lunken mælk.

Del smørret i mindre stykker, og tilsæt det.

Trin 2:

Tilsæt æg, sukker, salt og safran. Tilsæt lidt mel ad gangen, og ælt det hele sammen til en blank og smidig dej, der let slipper skålens kanter. Det tager ca. 5 minutter med maskine eller 10 minutter i hånden.

Dæk skålen med Toppits® plastfolie, og lad dejen hæve i en halv time.

Trin 3:

Beklæd to bageplader med Toppits® skridsikkert bagepapir i ark. Læg dejen på en bordplade, der er strøet med mel, og del den i 30 dele.

Rul hvert dejstykke ud i tynde længder. Form hvert stykke til et S ved at vende enderne ind mod midten fra hver sin side.

Læg dem med god afstand på en bageplade, og tryk en rosin ned i hver ende af bollen. Dæk med et viskestykke, og lad dem hæve i en halv time.

Indstil ovnen på 225 grader.

Trin 4:

Sukkerlage:

Lad vandet koge, tilsæt sukker, og rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Stil det til side.

Bagning:

Pensl bollerne med pisket æg. Bag midt i ovnen i 6-12 minutter, eller indtil bollerne har fået farve.

Pensl straks med sukkerlagen, og lad dem køle af på en rist.

Det bedste til rester!

Som det meste bagværk smager (og dufter) luciaboller bedst, når de er nybagte og lune. Hvis du ikke har tænkt dig at spise alle boller på samme dag, skal du fryse dem ned, så snart de er afkølet. Vi anbefaler, at du fryser dem ned i Toppits® Safeloc®-poser i tre lag, som garanterer, at bollerne ikke får frostbrand og dermed mister smag.

Hvis du ønsker det, kan du fryse de ubagte luciaboller ned og derefter bage dem den dag, du vil servere dem. På den måde sparer du tid, men får alligevel friskbagte boller til advent. I så fald skal bollerne fryses ned på en bakke, som er godt dækket med plastfolie. Tag dem ud i god tid inden bagning. Lad dem tø op i køleskab og derefter hæve anden gang, inden du bager dem i ovnen som sædvanligt.

Lignende opskrifter

Nektaringalette 24.09.2020

Saftig og herlig tærte direkte fra pladen

Er det ikke bare lækkert med en skive lunt nybagt brød, som man selv har bagt? Hvis man bruger resterne af de kogte kartofler fra dagen før, så stopper man også madspild. I denne opskrift viser vi dig, hvordan du gør.

Juletræsbrownies 19.11.2020

Klæge, søde og julet